- Nadelen van roken -


Filmpjes over roken

http://www.liveleak.com/view?i=ecc_1418592090 (Let op: bevat shockerend materiaal!)

 

Roken sloopt het brein

Naarmate mensen meer roken, hebben ze minder hersencellen. Dat hebben Duitse onderzoekers ontdekt aan de hand van hersenscans. Daarop zagen ze dat een specifiek gedeelte van de cerebrale cortex dunner is naarmate iemand langer rookt, en ook naarmate iemand meer sigaretten per dag rookt. Het gaat om een gebied waar meerdere hersenfuncties zetelen: onder andere het vermogen impulsen te beheersen, het ervaren van beloning en het nemen van beslissingen.

Nader onderzoek moet nu uitwijzen of een dunnere hersenschors iemand vatbaarder maakt voor rookverslaving, of dat roken leidt tot minder hersencellen. De experts vermoeden het laatste. Want hoe hoger de doses nicotine die iemand binnenkrijgt, des te dunner diens hersenschors.

Bron: Reuced thickness in medial orbitofrontal cortex in smokers, Biological Psychiatry, december 2010.

 

Conditie

Rokers hebben een slechtere conditie. Omdat het bloed minder zuurstof bevat, zijn ze sneller moe. Sporten, rennen om de trein te halen en traplopen worden moeilijker.

 

Veroorzaakt COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte). Het is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis (ontstekingen) en/of longemfyseem (longblaasjes gaan verloren). U ademt moeilijker, uw lichaam maakt meer slijm aan, de uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen in de longen verloopt moeilijker. U komt er nooit meer af!

 

Gebit

Roken is slecht voor je gebit. Je loopt kans op gele tanden, een slechte adem en zelfs een zwarte, harige tong. Roken verhoogt het risico op tandvleesontsteking (paradontitis) en de ontsteking verloopt bij rokers ook ernstiger dan bij niet-rokers.

 

Hart en vaten

Roken is slecht voor hart en vaten. Nicotine maakt de bloedvaten nauwer en zorgt voor een hogere bloeddruk. Koolmonoxide zorgt dat er minder zuurstof in het bloed zit. Rokers hebben twee keer zoveel kans op een hartaanval en krijgen vaker een beroerte. Ook loopt iemand die zijn hele leven heeft gerookt meer risico op vasculaire dementie. Wanneer u stopt met roken daalt de kans op hartziekten al na één jaar met vijftig procent.

 

Huid

Roken veroudert de huid. Vooral op latere leeftijd zijn rokers aan hun huid te herkennen; die is grauwer, slapper en rimpeliger.

 

Kinderen

Kinderen van rokers kunnen op latere leeftijd nare gevolgen ondervinden door het meeroken met een rokende huisgenoot.

 

Longproblemen

Rokers lopen een groter risico op longziekten als longkanker en longemfyseem.